Skyline Liège

De skyline van luik met een erg mooi witgeel verlichte wolkjes in de ochtendOp weg naar een beurs in Frankfurt am Main moest ik in het station Liège Guillemins overstappen op de TGV. Ik had daarvoor een twintigtal minuutjes de tijd. Toen ik op spoor 1 liep, werd ik getrakteerd op een indrukwekkende zonsopgang met de skyline van Luik als decor. Een paar jaar eerder zou ik eens gevloekt hebben omdat ik geen camera op zak had. Maar nu ik mijn iPhone als volwaardige camera ervaar, laat ik geen enkele foto-gelegenheid verloren gaan. Dit plaatje is hier een resultaat van. Ik gebruikte de Camera+ app om de scherpstelling en de belichting op afzonderlijke punten te kunnen leggen, de ISO waarde handmatig te kunnen instellen en in RAW te kunnen fotograferen.

Nadien kon ik mijn foto in de trein nog wat nabewerken met de app Snapseed. Zo werden de kleurverzadiging, het contrast en de donkere partijen wat bijgesteld, de horizon recht gezet en het beeld een klein beetje opgescherpt. En dan kon hij direct op Facebook.

Toen ik ’s avonds op de terugweg weer moest overstappen zag ik dezelfde skyline. De wolkenlucht was niet onaardig. Maar het licht was heel anders en minder aantrekkelijk. Hieruit
blijkt overduidelijk dat het juiste moment je foto maakt of kraakt in de buitenfotografie. Ik had echter niet voldoende overstaptijd om de foto vanaf hetzelfde standpunt op spoor 1 te maken.