Statieven

Bonnzak in watervaste camouflagestof om de camera laag bij de grond te stabiliseren  Spiegelreflex-versie van het GorillaPod ministatief  Coman monopod in carbon met kantelbare kop  Coman reisstatief in carbon met Manfrotto balhoofd

Bonenzak

Bij de term ‘statief’ denk je spontaan aan zo’n ding met drie poten. Maar als je target een paddenstoel is, kan zo’n statief je camera niet laag genoeg brengen En dan komt de bonenzak ter hulp. Het is een eenvoudig hulpmiddel om je camera te stabiliseren voor ‘down to earth’-onderwerpen. Nadeel is dat zo’n bonenzak flink doorweegt in je rugzak.

Statieven

Een statief is onmisbaar als je de fotografie serieus wil beoefenen. Ik heb een aluminium Manfrotto statief dat staat als een huis, met een NovoFlex balhoofd dat zich erg nauwkeurig laat instellen. Maar ik denk eraan dat statief in te ruilen tegen een lichter carbon exemplaar. Op langere wandelingen bespaar ik graag op gewicht en gebruik ik een Coman reisstatief in carbon of een GorillaPod ministatief. Beide statieven zijn bruikbaar voor mijn Nikon spiegelreflex als ik geen al te zware lenzen gebruik. Voor de systeemcamera of de smartphone voldoen deze statieven ruimschoots.

Monopod

Mijn Coman eenbeenstatief gebruik ik niet zo erg vaak, maar in specifieke situaties kan het ideaal zijn. Bij het fotograferen van boomkikkers beroer je met de poten van een klassiek statief de braamstruiken (waar de beestjes zich ophouden) waardoor de kikkertjes gealarmeerd wegspringen. Met een monopod is het een stuk makkelijker om steun te vinden zonder het struikgewas te beroeren.