Lenzen

Tokina 10-24mm groothoek voor Nikon spiegelreflex  Sony 10-18mm f4 groothoeklens voor Sony systeemcamera  Sigma 25-70mm f2.8 zoomlens voor Nikon spiegelreflex  Sigma 70-200mm f2.8 telelens voor Nikon spiegelreflex  Sigma 2x teleconverter voor Nikon spiegelreflex

Groothoek

De groothoek is één van mijn favoriete lenzen. Bij landschapsfotografie zet ik ze erg vaak in. Vooral bij het fotograferen van beekjes en watervalletjes zijn mijn groothoeklenzen goud waard. Ik gebruik ze dan ook erg vaak in combinatie met grijs(verloop)filters.
Op mijn spiegelreflex gebruik ik de Tokina 10-24mm en op mijn systeemcamera de Sony 10-18mm.

Standaard zoom

Voor mijn Nikon beschik ik over de oerdegelijke Sigma 24-70mm all-round zoomlens. Met zijn f2.8 lichtsterkte is hij bruikbaar in alle lichtomstandigheden en ook de zoomfactor maakt er een multifunctioneel inzetbare lens van.

Tele

Vooral bij het fotograferen van bevers gebruik ik mijn Nikon met de Sigma 70-200mm telelens. Ik heb er ook een 2x teleconverter bij zodat ik het brandpunt van die lens kan opkrikken naar 400mm. Maar bevers zijn vooral actief in het schemerdonker en dan verlies ik met de teleconverter te veel licht en hou ik het bij 200mm. Gelukkig onderhoud ik met de bevers een dermate goede relatie dat ze geregeld erg dichtbij komen.

Macro

De wereld van de macrofotografie is magisch. Je ziet door je lens immers details die je met het blote oog amper of niet ziet. Ik heb me in de loop der tijd dan ook uitgerust met flink wat macrolenzen. Ze zijn allemaal erg lichtsterk (f2.8) zodat een een maximale scherptediepte (geen overbodige luxe bij macrofotografie) beschikbaar is.

Voor mijn Nikon gebruik ik doorgaans de Sigma 105mm. Zijn lange brandpuntsafstand zorgt ervoor dat ik niet te dicht op mijn onderwerp moet kruipen, wat interessant is bij insectenfotografie. De Sigma 50mm gebruik ik vaak voor paddenstoelen. Het kortere brandpunt biedt net iets meer scherptediepte, wat bij grotere onderwerpen zoals paddenstoelen interessant is. Bovendien is dit lensje, dankzij de f2.8 lichtsterkte, prima inzetbaar als primelens buiten de macrofotografie.

Op mijn Sony systeemcamera gebruik ik de Zeiss Touit 50mm, wat een fenomenaal goede macrolens is.
En voor onderwerpen die ik nóg groter in beeld wil brengen, zit er ook altijd een setje tussenringen voor beide camera’s in mijn rugzak.

Tussenringen voor Sony systeemcamera  Zeiss Touit 50mm f2.8 macrolens voor Sony systeemcamera  Sigma 105mm f2.8 macrolens voor Nikon spiegelreflex  Sigma 50mm f2.8 macrolens voor Nikon spiegelreflex