Natuurfotografie

Mijn leerschool

Zwart wit beld van een statief in het gras, met één gekleurd accent: het rode logo van het Manfrotto statiefDe microbes voor natuur en die voor fotografie waren al langer aanwezig, maar de beide beestjes hadden mekaar nog niet gevonden. Een cursus natuurfotografie bij de gerenommeerde Vlaamse Natuurfotograaf Rollin Verlinde bracht daar verandering in. Vanaf nu zou mijn camera alleen nog in de natuur zijn werk gaan doen. De cursus leerde me dat een statief minstens even belangrijk is dan de camera. Bovendien kregen wede boodschap dat je bij hard zonlicht andere bezigheden moet zoeken. En tot slot leerden we dat kennis van je onderwerp je foto’s beter maakt. En dat je je onderwerp met het nodige respect moet behandelen.

Er zouden nog heel wat extra workshops en cursussen volgen om me verder te bekwamen in diverse disciplines: een cursus paddenstoelenfotografie bij Tom Linster, workshops over meervoudige belichting en het fotograferen van vlinders in volle vlucht bij Ingrid Vekemans, een namiddagje boomkikkers spotten en en vastleggen met Bob Luijks.
Om maar te zwijgen van de tientallen natuurfotografen waar ik tijdens lezingen heel wat van leerde. Maar de belangrijkste leerschool blijft de praktijk: geduldig uitproberen, experimenteren, falen en weer herbeginnen. En dat maakt het zo leuk.

Mijn speeltuin

Ik hoef geen olifanten, varanen of ijsberen voor mijn lens te hebben om me te amuseren. In deze tijden van klimaatopwarming wil ik me niet bezondigen aan CO2-spuwende vliegreizen voor een handvol foto’s met exotische dieren.

Mijn uitvalsbasis is het Vlaams-Brabantse Hageland waar je onderwerpen bij de vleet vindt. Zowel landschappen, macro-onderwerpen als vogels zijn er bij de vleet. De laatste jaren heb ik mijn werkterrein steeds meer verlegd naar de Belgische Ardennen. Bossen, beekjes en een grote verscheidenheid aan landschappen bieden ruimschoots voldoende uitdagingen voor de amateur natuurfotograaf. Ook de natuurbeleving staat hier op een hoog niveau. Een ree, hert, everzwijn of bever kruist er regelmatig mijn pad.

De Duitse Hunsrück, Eifel en Saarland regio’s, staan in de zomer vaak op de planning. Een paar weken kamperen en elke dag de natuur in, op zoek aan foto-onderwerpen.
En tussendoor kan een trip naar Texel, de Veluwe of de Opaalkust heel wat nieuwe foto-onderwerpen opleveren.

Mijn principes

Ik weet het. Het klinkt klef. Maar respect is een rode draad doorheen mijn fotografiebezigheden. Respect voor het klimaat (geen verre vliegreizen dus). Respect voor de natuur. Respect voor het onderwerp van elke foto.

Soms zie ik op websites indrukwekkende macrobeelden van insecten die van voor tot achter scherp op de foto staan. En dan blijkt dat de fotograaf het insect mee naar huis nam om het in de koelkast af te koelen. Daarna bleef het beestje mooi stilzitten. Dat kan je niet doen. Het is de ergste vorm van verstoring en dus niet wat ik onder natuurfotografie versta.

De bond voor Verantwoorde Natuurfotografie heeft me de weg getoond naar het respectvol fotograferen. Het onderwerp verstoren hoort daar uiteraard niet bij. Dingen zoals nestfotografie of planten die in de weg staan wegknippen zijn uit den boze. En biotopen beschadigen door wandelpaden te verlaten, vermijd je ook best.