Speelgoed

Mijn iPhone is de camera die ik altijd op zak heb. Met de juiste camera- en nabewerkings-apps is dit een veelzijdig fototoestel waar je erg creatief mee aan de slag kunt. En als ik leuke fotografische opportuniteiten verwacht op mijn pad, dan steek ik al eens wat handige attributen op zak. Ik licht ze hieronder toe.
Het handige aan de iPhone is dat die direct na het fotograferen paraat staat als mini-computer voor de nabewerking. En met de juiste apps werkt dat nog erg goed ook!

Voor- en achteraanzicht van de IPhone X

iPhone

iPhone fotografie begint met … een iPhone. Zelf gebruik ik de iPhone X, die twee camera’s aan boord heeft: een groothoek- en een lichte telelens-camera. Deze dubbele camera verhoogt de creatieve mogelijkheden behoorlijk. De relatief lichtsterke lensjes maken zelfs fotograferen bij wat mindere lichtomstandigheden mogelijk. De kleine sensoren zorgen al snel voor ruis, maar staan ook garant voor een grote scherptediepte.

Black Eye lens voor iPhone

Opzetlensjes

Met extra extra lensjes verleg je de fotografische mogelijkheden nog verder. Ik gebruik de super wide, de fish eye en de macro lensjes van OlloClip. Die heb je, dankzij een bijpassende iPhone hoes, in een wip gemonteerd. Daarnaast heb ik nog een 2x telelens van Black Eye. Dit lensje knijp je als een wasknijper op de iPhone, wat extra handigheid vergt. De lenzen van Moment zien er kwalitatief bijzonder goed uit maar ze zijn helaas bij ons niet te koop…

Statief

Als je vanuit lage standpunten, bij minder goede lichtomstandigheden of met lange sluitertijden aan de slag wil, dan is een statiefje een must. Een klein tafelstatiefje (zoals de GorillaPod) is een vrij goedkope oplossing. Naast de GorillaPod gebruik ik een compact reisstatief van Coman, dat me een pak meer mogelijkheden biedt. Om de iPhone snel op het statief te kunnen zetten, kocht ik een handig Manfrotto smartphoneklemmetje.

Bluetooth knopje voor smartphone

Afstandsbediening

Als je met lange sluitertijden werkt, gebruik je best een Bluetooth knopje om bewegingsonscherpte te vermijden bij het afdrukken. Zo’n knopje vind je voor luttele euro’s in webwinkels. Er zijn twee alternatieven. Je kan afdrukken via een volumeknopje op de het draadje van de Apple oortjes. Of je kan de Camera-app op een Apple Watch gebruiken om af te drukken. Ik ben fan van de laatste mogelijkheid.

SanDisk iXpand usb-stick voor iPhone

USB Stick

Tijdens een iPhone fotosessie durf ik me wel eens laten gaan … en dan raakt die 64 GB opslagruimte snel vol. Dan biedt een USB-stick voor de iPhone een oplossing. Ik gebruik de SanDisk iXpand, waarmee mijn foto’s in één twee drie zijn overgezet naar een extern geheugen. Zo krijg ik weer volop ruimte om nieuwe plaatjes te schieten.