Apps

Camera

De originele Camera-app, die je standaard op elke iPhone aantreft, biedt veel creatieve mogelijkheden. Er is de HDR modus, de panoramafunctie, de portretmodus die je met scherptediepte laat spelen, de gesimuleerde lange sluitertijd van de live-modus … Maar als je echt alles uit je camera wil halen, dan zijn er veel alternatieve camera-apps te vinden. Die bieden doorgaans heel wat extra mogelijkheden.
Mijn favoriete camera-apps beschrijf ik hieronder.

Pictogram van de Calera+app

Camera+

Als je meer camera-opties wenst, dan is Camera+ een aanrader. Met deze app kan je in RAW-formaat fotograferen, wat nadien meer mogelijkheden oplevert voor nabewerking. Maar je kan bijvoorbeeld ook de sluitertijd of ISO-gevoeligheid handmatig instellen. Je kan handmatig scherpstellen. En belangrijk: je kan het scherpstelpunt ergens anders leggen dan het lichtmetingspunt.
Deze app vind je voor 4,49 € in de App Store.

Slow Shutter

Zelf ben ik verslingerd op fotograferen met lange sluitertijden. De mogelijkheden die de originele Camera-app biedt zijn nogal basaal. De app Slow Shutter is hiervoor een regelrechte aanrader. Je kan prachtige lange sluitertijden simuleren, waarvoor de app een aantal presets biedt. Je kan het lange sluitertijd-effect zelfs na het nemen van de foto nog bijsturen. Bovendien krijg je er nog wat extra nabewerkingstools bovenop.
Deze app vind je voor 2,29 € in de App Store.

Pictogram van de Pro HDR Xapp

Pro HDR X

De originele Camera-app biedt een HDR-functie. Toch is een gespecialiseerde HDR-app, zoals Pro HDR X, aanbevolen als je die techniek graag gebruikt. In deze app kan je zelf aangeven waar de lichtste, de donkerste en de middentoon-gebieden in het beeld zitten. Na het nemen van de foto kan je nog allerlei HDR parameters aanpassen.
Deze app vind je voor 2,29 € in de App Store.

Pictogram van de Halide app

Halide

Halide is, net als Camera+, een alternatief voor de originele iPhone camera-app. Ook deze app geeft je meer instellingsmogelijkheden tijdens het fotograferen. Zo kan je de sluitertijd, belichtingscompensatie, ISO en witbalans aanpassen. Verder kan je manueel scherpstellen en kun je een histogram te opvragen.
Deze app vind je voor 6,99 € in de App Store.

Foto’s

De Foto’s app, die je op elke iPhone aantreft, is een goede app om je fotobibliotheek te organiseren en beheren. Hij biedt daarnaast ook heel wat opties om foto’s na te bewerken. Maar als je de nabewerking op een hoger niveau wil tillen zijn er alternatieven die een heel stuk verder gaan.
Mijn favoriete nabewerkings-apps beschrijf ik hieronder.

Snapseed

Bij gevorderde iPhonetografie fotografeer je in RAW en geef je je foto’s de nodige nabewerking. Snapseed is een RAW-converter die hoogwaardige nabewerkingstools biedt. Deze moeten niet veel  onderdoen voor die van Adobe Lightroom. Ook zijn er een aantal kant-en-klaar filters, die je kan toepassen op je foto’s en zijn er ruime exportmogelijkheden. Erg fraai is dat de app geoptimaliseerd is om foto’s tot in de kleinste details te bewerken. En dat kan perfect op het kleine aanraakschermpje van je iPhone.
Dit is een gratis app van Google, die je in de App Store vindt.

VSCO

VCSO is een nabewerkings-app die vooral een ruim aanbod van filters biedt, die je op je foto kunt toepassen.
Deze app (inclusief een beperkt aantal filters) is gratis. Om over alle filters te kunnen beschikken, betaal je 21,99 € per jaar, wat best wel een smak geld is…